Отчитам политическата си грешка, но аз не съм политик, заяви премиерът на среща с протестиращи

„Изборът на Делян Пеевски за председател на ДАНС беше грешка и кандидатурата беше оттеглена. Наистина отчитам политическата си грешка, но аз не съм политик, нямам политически функции, наех се да изпълнявам определени задачи от програмата на правителството”. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в началото на срещата си с протестиращи срещу новата власт граждани в понеделник.


„Ще направя всичко възможно новата кандидатура да получи максимално широка обществена подкрепа”, ангажира се министър-председателят.


Той предложи още „от време на време” новият шеф на ДАНС да се среща с граждани в Министерския съвет и да отговаря на въпроси, които ги вълнуват.


Орешарски съобщи, че във вторник ще проведе среща с неправителствени организации за изготвянето на нов Изборен кодекс. Според него трябва да имаме ново изборно законодателство, което да дава възможност за по-широко гражданско участие в изборите.


„Над 50% от гражданите не са представени в Народното събрание”, коментира Орешарски.


На 25 юни пък ще се проведе заседание на Изборния борд. Поканени за участие са и представители на партиите.


Премиерът каза още, че вече са готови промените, благодарение на които цената на тока да падне с 5%.


„Правим опит да преструктурираме и системата за сигурност, да прекъснем практиките на МВР да смесват своите функции с политическите”, информира Орешарски.


Държавата планира да разпредели свободните си средства в поне четири банки


„Предвижда се 6-месечен гратисен период, който се дава, за да могат предприятията своевременно да пренастроят своето банково обслужване”, каза той.

 

Имаше и предупреждения, че зад протеста се крие опит да се върне ГЕРБ на власт. Затова присъствалите на срещата подписаха декларация, че не искат това правителство да абдикира, за да не се дестабилизира страната.

 

И тъй като не всички демонстранти бяха чути, срещата с министър-председателя ще се повтори и във вторник, отново към 14.00 ч.