Решението е взето на заседание на парламентарната група

ГЕРБ официално напуска парламента. Бойко Борисов обяви, че ще се върнат единствено за гласуване на промени в Изборния кодекс.

 

Бойкотът на ГЕРБ започва от утре, когато парламентът трябва да отмени избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Депутатите на Бойко Борисов няма да участват в тази процедура. 

 

„Знам със сигурност, че ни готвят утре провокации. Със сигурност ще ни предизвикат дори на бой”, заяви Борисов.

 

Първата по големина парламентарна група няма да участва и в заседанията на Народното събрание и занапред. Защото били постоянна жертва на провокации и обиди, а управляващото мнозинство не се съобразявало с тях. 

 

Не искаме да участваме в едни и същи заседания с партия „Юруш”. Това правителство и този парламент трябва да си ходят час по-скоро. И ние не искаме да се връщаме на власт”, заяви Борисов.

 

ГЕРБ ще се върне в пленарната зала само ако започне разглеждането на промените в Изборния кодекс. Аргументът е, че предсрочните избори изглеждали все по-реалистичен сценарий заради случилото се с Делян Пеевски.

 

„Това, че си посипват главата с пепел, че си го избрали без да искат... И Станишев ще ми обяснява, че това било нестандартно решение. Кое е нестандартно, има си закони, ако съм извършил нещо незаконно, да ме вкарат в затвора. Кое е нестандартно, да ме убие ли?”, попита Борисов. 

 

Бившият премиер е завел дело за клевета срещу председателя на БСП Сергей Станишев за твърденията, че има криминално минало.

 

„Ще напълня торби с парите им и ще ги раздавам на дечицата и старческите домове. Абе ей! Аз да не съм жена, че да ми гледат миналото”, заяви още Борисов.

 

БСП свикаха извънреден брифинг, на който определиха такова поведение като безотговорно. Ако утре и „Атака” не влязат в зала, депутатите може и да не заседават по оставката на Делян Пеевски като шеф на ДАНС, защото няма да имат задължителния кворум от 121 присъстващи.