Исканията варираха и от двукамерен парламент до силен мажоретарен елемент

В отговор на едно от исканията на протестиращите, в парламента започна обсъждане на нови изборни правила. 30 непревителствени организации се включиха в инициативата на заместник-председателя на парламента Мая Манолова за обсъждане на промени в Изборния кодекс. 

  

Мая Манолова обеща да бъде гарант за осигуряването на достъп и участие на гражданите в комисията, за да могат те да следят подготвяните промени. 

 

Заместник-председателят на парламента обяви и вижданията на „Коалиция за България” за промени:

 

„Ще предложим да бъде облекчен режимът за регистрация и за избор на независими народни представители. Ще предложим друг начин на структуриране и работа на изборната администрация и специално на Централната избирателна комисия, в нейния състав да преобладава ескпертността. И дейността й наистина да бъде изцяло публична и прозрачна за българските граждани. Избирателните списъци с тяхното прочистване от „мъртви души”. 

 

Неправителствените организации, като например „Институтът за развитие на публичаната среда”, поискаха връщане на преференциалното гласуване, т.е. възможността да се преподреждат листите на партиите. Исканията варираха и от двукамерен парламент до силен мажоретарен елемент


Организациите на протестиращите поискаха в парламента да влязат депутати, които отстояват активната гражданска позиция и знаят за какво гласуват, както и ясни правила относно избора на преброител и ясно определение в Изборния кодекс на понятието "недействителна бюлетина"


Повече подробности ще намерите във видеото.