Предвижда се минималната работна заплата ще бъде увеличена от 1 октомври

Депутатите обсъдиха спешен пакет от социални и икономически мерки. Документът съдържа 25 точки, които предвиждат увеличаване на енергийните помощи и майчинските, еднократна помощ от 250 лв. за социално слаби семейства на първокласници и скок на помощите за отглеждане на малко дете от 240 на 310 лв. 


Минималната работна заплата ще бъде увеличена от 1 октомври. Това е един от ангажиментите в екшън плана на Пламен Орешарски, който парламентът одобри.


Лидерът на левицата Сергей Станишев коментира, че пакетът от мерки показва, че правителството е решило да работи за хората.


Не е ясно с колко ще се повиши минималната заплата, която сега е 310 лева. Според финансовия министър Петър Чобанов синдикатите настояват тя да стане 340 лева. Решението ще зависи от общата воля на синдикати, работодатели и управляващи. Ясно е обаче, че работодателите са против него, защото не могат да си го позволят.


„Ние отправихме два основни сигнала. Първият е, че ще изпълняваме своите обещания и ще следваме своите приоритети, но вторият беше, че това ще става по линия на оптимизиране на разходите, обясни министърът на финансите Петър Чобанов.


Пенсиите пък ще се индексират ежегодно. От лятото на 2014 година се връща тяхното актуализиране по така нареченото златно швейцарско правило.


Програмата предвижда още облекчени административни процедури за бизнеса и промени в Закона за обществените поръчки до есента.


„Ще разплатим всички просрочени задължения към бизнеса и ще ускорим възстановяването на ДДС, заяви министър-председателят Пламен Орешарски.


Като преки приоритети са записани още поевтиняването на тока с 5% от 1 юли, борбата с контрабандата и промените в Изборния кодекс.


Лидерът на ДПС Лютви Местан потвърди, че от парламентарната  група ще продължат да указват своята „най-твърда и консолидирана” подкрепа.


Премиерът Орешарски успокои, че допълнителните разходи няма да разклатят бюджета и че няма да се наложи държавата да тегли заеми, за да се изпълни програмата му.