Прокурори са внесли иск за образуване на наказателно производство срещу Сноудън

Прокурори в Съединените щати са внесли иск за образуване на наказателно производство срещу Едуард Сноудън, който разкри съществуването на тайни програми за електронно следене.

 

Сноудън е обвинен в шпионаж, кражба и злоупотреба с правителствена собственост. И трите обвинения се наказват с до 10 години затвор.


Съединените щати са поискали от Хонконг да задържи бившия подизпълнител на Агенцията за национална сигурност с временна заповед за арест. 


Искът срещу Сноудън с дата 14 юни е внесен в съда на Източния окръг на щата Вирджиния, където се намира централата на доскорошния работодател на Сноудън - консултантската компания "Буз Алън Хамилтън". 


Едуард Сноудън се укрива в Хонконг от 20 май, а внасянето на иск дава възможност на американските власти да съдят Сноудън и да искат екстрадирането му. Той обаче може да оспори искането пред съда. За момента, полицията в Хонконг отказва да коментира искането, но обяви, че ще се съобрази с действащите закони.


Делото вероятно ще стигне до Върховния съд на Хонконг и ще се проточи много месеци, смятат наблюдатели. 


Между САЩ и Хонконг има договор за екстрадиция, но в него се прави изключение за политическите въпроси, към които по традиция спада шпионажът.