Безпрецедентните протести в Бразилия принудиха президента да предложи уско

Безпрецедентните протести в Бразилия принудиха президента Дилма Русеф да предложи ускоряване на политическата реформа и подобряване на предоставяните от държавата услуги. Въпреки това обаче протестите в големите градове продължават.


Дилма Русеф направи предложението си за дълбоки реформи след среща с водачите на организацията, която предизвика първоначалните протести в Бразилия и която призова за нови демонстрации днес. 


Тя се обяви за свикване на референдум за политическа реформа и очерта пет приоритета: фискална отговорност и контролиране на инфлацията, политическа реформа, здравеопазване, обществен транспорт, и образование. 


„Хората са по улиците и искат промяната да продължи и да се случи по-бързо. Улицата ни казва, че страната иска качествени обществени услуги. Хората искат по-ефективни механизми за борба с корупцията и гарантиране на правилното използване на обществените фондове”, заяви бразилският президент.


По думите на Русеф, правителството ще похарчи още 23 милиарда долара за обществен транспорт. По-рано тя прие представители на протестиращите, които изразиха готовност за диалог, но не и за спиране на демонстрациите, докато не се появят конкретни резултати. 


Протестите по улиците на големите градове в страната бяха подновени и продължиха до късно през нощта.