Председателят на Европарламента Мартин Шулц поиска разяснение на случая от Съединените щати

Европейският парламент поиска обяснение от Съединените щати след публикации, че офисите на Европейския съюз в Ню Йорк и Вашингтон са били подслушвани. Германското списание Шпигел публикува секретен документ, показващ че в предствителствата на съюза са били монтирани подслушвателни устройства от Агенцията за национална сигурност на САЩ.


Председателят на Европарламента Мартин Шулц поиска разяснение на случая от Съединените щати. Според публикацията Агенцията за национална сигурност е подслушвала телефонни разговори и прихващла имейли на европейски дипломати.


Шулц заяви, че ако обвиненията се докажат, това може да има „сериозно отражение върху на отношенията между Съединените щати и Европейския съюз”.


Още по-краен беше министъра на външните работи на Люксембург Жан Аселборн, който нарече подобна практика „отвратителна” и посъветва Съединените щати да наблюдават собствените си агенции, а не своите съюзници.


Документът, публикуван от Шпигел, е изнесен от укриващия се от американското правосъдие Едуард Сноудън. Той е с гриф „строго секретно”. и в него Европейският съюз е наричан „мишената”. Освен представителствата на общността зад Океана, опити за подслушване били правени и в сградата в Брюксел, където се провеждат срещите на лидерите на страните-членки.