Ще се създадат работни групи, които да следят влизащите в страната продукти през месеците юли, август и септември

Министерството на земеделието и храните засилва контрола на вноса на зеленчуци от съседните държави. За целта ще бъдат създадени мобилни групи, в които ще влизат и представители на производителите в сектора.

 

От земеделското министерство ще предложат на Министерския съвет да се създадат работни групи, които следят влизащите в страната продукти през месеците юли, август и септември. Проверките ще включват документален, финансов и фитосанитарен контрол. Експертите ще проверяват продукцията, както по борси и тържища, така и по границите.

 

В неделя министърът на земеделието е направил спешна проверка на пунктовете Капитан Петко Войвода и Капитан Андреево. Регистрирани са партиди със зеленчукова продукция, които се внасят на изключително ниски ставки. 

 

"Сами разбирате, че не може да има един ТИР с домати, който да е с фактура нула. И като питаме – казват, че са домати. Не може да се изядат 20 тона домати подарък. Така че контролът ще е на границата, извънграничен и със съдействието на полицията", обясни министърът на земеделието и храните Димитър Греков.