Протестиращите отново се събраха „на кафе” пред парламента с искане за оставка на кабинета

В 20-ия ден на народно недоволство протестиращите отново се събраха „на кафе” пред парламента с искане за оставка на кабинета „Орешарски”. Този път акцията им премина при засилени мерки за сигурност заради призиви в социалните мрежи за окупиране на Народното събрание.


От рано протестиращите се опитаха да окупират работното място на депутатите. Още с идването си те се заканиха сутрешното им пиене на кафе на жълтите павета да премине във вечеря. За да подкрепят протеста, 50 души дойдоха организирано с автобус от Благоевград.


Този път полицията беше повече, а металните решетки оградиха много по-широко пространство около парламента. Сградата на парламента отново се превърна в мишена на протестиращите, които и този път я обстреляха с яйца, домати и тоалетна хартия. Сред демонстрантите се появиха и хора в бели престилки.


Волен Сидеров се появи сред протестиращите, макар и не в оригинал. Внезапното появяване на мнимия Сидеров в усмирителна риза в зоната за сигурност, вдигна на крак полицията и светкавично беше задържан. Зад маската на Волен Сидеров се оказа журналистът Найо Тицин. Срещата му с органите на реда приключи с протокол.


Найо Тицин – вече без маска - се върна в редиците на протеста, а оттам беше изхвърлен поредният посочен от недоволните като провокатор. През това време част от протестиращите седнаха на асфалта в центъра на София, за да „прочистят въздуха”.


„Прочистването на въздуха” принуди десетки шофьори грубо да нарушат правилника пред погледа на полицията. Те превърнаха еднопосочната улица „Оборище” в двупосочна.

 

Тече петиция в интернет за оставката на ОрешарскиВ 19:00 часа все още хората продължаваха да се събират пред Министерския съвет като част от тях се преместиха пред сградата на Президентството заради жаркото слънце.

 

По-рано в интернет започна да се популяризира петиция с искане на оставката на премиера Пламен Орешарски. Към 19 ч. тя бе подписана от над 200 души.


По традиция около 20:00 часа протестиращите тръгнаха към "Орлов мост", НДК и централите на политическите партии. Пред централата на БСП бяха запалени няколко факли. Въпреки това, от МВР не са отчели инциденти в днешния ден на протести.

 

Протестиращи отново блокираха ”Орлов мост”Към 22.40 ч. кръстовището на „Орлов мост” бе блокирано от протестиращи, обстановката там беше спокойна.


По данни на МВР, към 19.30 броят на протестиращите е бил около 5000 души. За Новините на Нова самите протестиращи обаче заявиха, че техният брой е бил много по-голям.

 

В четвъртък сутрин протестите продължават с инициативата „на кафе” пред парламента.


Повече по темата гледайте във видеото.