Мотив за емиграция е и бързото разместване в ценностната йерархия на българина

Два пъти повече са българите, които желаят да емигрират в чужбина в сравнение с 2008 г. Това отчита представително изследване, поръчано от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. 

 

Мотивите за емиграция са свързани не само с икономическата криза, но и с бързото разместване в ценностната йерархия на българина. Според нея понятия като род и родно място все по-малко значение за сметка на личните интереси и тези на хората от най-близкото ни обкръжение.

 

Според изследването през следващите три до шест години между 9 и 17 процента от хората са готови да емигрират в чужбина. Най-силният им мотив е да си намерят работа или да получават по-високи доходи с професията, която имат в България. От изследването става ясно, че едва под един процент са тези, които биха отишли в чужбина не за да работят, а да измамят социалната система.

 

„Някъде около 190 хиляди българи мислят за емиграция. Те надали могат да бъдат заплаха за която и да е страна. Още повече, че българите емигрират, за да учат или за да работят, което носи само полза за тези страни, в които отиват”, коментира евродепутатът Ивайло Калфин. 

 

Докато преди 20 години 80% от българите са били готови да заминат и да работят, каквато и да е работа, сега техният брой е намалял на 54%. Две трети от хората, които биха заминали сега, предпочитат да работят с трудов договор. Доста по-малко – около девет на сто са тези, които биха работили нелегално. 

 

Икономическата криза е променила предпочитанията на българите към страните за емиграция. Сега на първите места са Германия и Великобритания, докато преди години предпочитанията са били насочени към Испания, Гърция и Италия. 

 

Социолозите отчитат тревожна тенденция на промяна в ценностната йерархия на българина. Докато преди десет години над 90% са казвали, че най-важно в ценностите им са понятия като род и родно място, сега техният брой е намалял до 54 на сто. 

 

Обществените ценности, които регулират отношенията между хората, все повече се разтапят. Някак си, като че ли се разпадаме като общество, изрази притеснението си социологът Чавдар Найденов. 

 

Все пак собственото жилище  е това, което задържа българина в страната му. По показател 90%  собствени домове българите си приличат единствено с индийците.