Черни балони в небето дадоха старт на четвъртата седмица на протеста на пл. “Независимост”

Лозунги и възгласи ознаменуваха началото и на четвъртата седмица от протестите в столицата, които във вечерното си издание започват по традиция от площад “Независимост”.

 

По оценка на Министерството на вътрешните работи около 2 500 са били участниците в демонстрацията между сградите на президентството и Министерски съвет към 19:30. По-късно броят им се увеличи до 3 000, сочат официалните данни.

 

Протестът е спокоен и до момента няма данни за инциденти и нарушения на обществения ред, уточниха от МВР.

 

Тони Николов, един от интелектуалците, които подписаха петицията, накарала държавният глава да реагира и дори да я цитира, коментира пред Нова ТВ, че целта им е постигната. „Целта е не това, което ние искаме да кажем, а това, което казват хората, а те издигат транспаранта ‘България чака’,” заяви той. „Държавният глава беше длъжен да реагира и просто да каже на политиците това, което казва улицата, но те очевидно не чуват”.   

 

Черни балони полетяха на протестаПетъчният протест намери пореден символ. Протестиращи раздаваха черни балони на събралото се на Ларгото множество. Много от тях полетяха в небето.

 

Протестното шествие се отправи по обичайния си маршрут покрай Народното събрание към „Орлов мост”, НДК и оттам към партийните централи. Демонстрантите отново блокираха движението на кръстовищата на "Орлов мост" и при Моста на влюбените. За пореден път партийните централи отнесоха гнева на протестиращите.

 

Стотици излязоха и по улиците на Пловдив. Те блокираха за 15 минути кръстовището при Чифте баня и движението по два от централните булеварди. Протестиращите аплодираха президента и заявиха, че няма да се откажат от протестите, докато правителството на Орешарски не подаде оставка. В неделя протестиращи се заканиха да блокират автомагистрала „Тракия”.

 

Междувременно пред Националния дворец на културата за пореден път се събраха хора, които подкрепят кабинета на Пламен Орешарски. Хората твърдят, че грешките на правителството не са достатъчен аргумент министрите да не получат шанс да изпълнят програмата си през следващите няколко месеца.