Протестиращите са измислили нови инициативи

За 29-и път хиляди хора изпълниха площад „Независимост” с искане за оставка на кабинета „Орешарски”. 

 

Протестиращите са измислили нови инициативи, а протестът започна спокойно.

 

След като вчера напрежението за момент ескалира и хората разрушиха част от металните заграждения пред Народното събрание, тази вечер там се извисиха огнени фенери на желанията.

 

Протестите вчера обаче за кратко изневериха на мирния си характер. Част от  недоволните влязоха в конфликт с полицията и успяха да махнат част от загражденията, които обграждат парламента. 

 

В 28-я ден протестиращите смениха маршрута - вместо по „Цариградско шосе”, шествието пое към паметника Левски в опит да направи обиколка около сградата на парламента. Така недоволните се натъкнаха на извънредно разширения периметър за сигурност около Народното събрание. Част от тях се опитаха да преминат полицейския кордон със сила.

 

„Видяхте какво се случи вчера, именно затова се налага този разширен периметър, в който охраняваме парламента”, заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев. 

 

Той  благодари на мирно протестиращите, които са се разграничили от провокаторите и не са позволили да се стигне до ексцесии. 

 

„В момента все по-отчетливо се вижда, че явно има някаква организация и определени хора се опитват да управляват протеста. Не бих се ангажирал с твърдение в момента кой стои зад тези групи, но мисля, че става ясно за всички, че вече има хора, които са мотивирани в тази посока”, допълни Йовчев. 

 

Вътрешният министър не каза какви данни стоят зад твърденията му, че някой се опитва да употреби протеста. Но когато имал информация за престъпления, щял да я предаде на прокуратурата. 

 

Йовчев обясни, че не е възможно данните на МВР за броя на протестиращите да е занижен в пъти. 

 

„Броим протестиращите на мястото, което е обявено за сборен пункт. Там броим протестиращите, защото там имаме възможност. За да няма никакви спекулации, предоставяме снимки. Възможно е след това да има допълнително хора, които се присъединяват към протеста”, заяви Йовчев. 

 

След снощния опит за премахване на загражденията пред парламента протестите преминаха в денонощен режим. Около 40 души разпънаха палатки на жълтите павета и на сутринта там посрещнаха недоволните, дошли за пореден ден да пият кафе с искане за оставка.