Джордж Цимерман застреля 17-годишен чернокож американец при сбиване на улицата

Президентът на Съединените щати Барак Обама призова за спокойствие, след като решение на съд във Флорида предизвика протестни демонстрации в редица градове в страната. Съдът оправда Джордж Цимерман по обвинения в убийството на чернокож младеж. Решението беше посрещнато с възмущение от чернокожи политици, религиозни водачи и професионални спортисти.

 

Ню Йорк, Чикаго и Сан Франциско бяха сред десетките градове в цялата страна, в които имаше демонстрации срещу решението на съда. В Оуклънд протестиращите подпалиха малък пожар, но не се съобщава за масови безредици.

 

Обама напомни на гражданите, че САЩ са правова държава и съдът се е произнесъл. Въпреки това оправдателната присъда не слиза от първите страници на вестниците и остава водеща новина за националните телевизии. Случаят преплита в себе си няколко чувствителни теми за американското общество като расовото противопоставяне, употребата на огнестрелно оръжие и отношението на институциите към малцинствата.

 

Миналата година Джордж Цимерман застреля 17-годишния Трейвон Мартин при сбиване между двамата на улицата. Обвинението твърдеше, че Цимерман е действал целенасочено и акцентираха върху това, че Мартин е бил невъоръжен и си е отивал вкъщи. Според адвокатите на Цимерман той е действал при самозащита и е почувствал, че животът му е в опасност.