Обещаха да останат около парламента през целия ден

Протестите срещу правителството продължават. През целия ден ще има присъствие в района на Народното събрание. В социалните мрежи, където основно се планират действията на протестиращите, настроенията са за безсрочна блокада на народните представители.

 

Днес протестиращите имат стриктна организация, защото са твърдо решени да блокират всички входове, от които биха могли да минат депутатите. Голяма част от народните представители обаче пристигнаха в парламента по-рано, за да изпреварят протестиращите. По-късно към сградата на парламента вече хвърчаха яйца и домати.

 

Недоволни блокираха ключови кръстовища в 35-ия ден на протеста

 

Към 10:00 часа центърът на София беше почти изцяло блокиран, а периметърът около Народното събрание заграден. Блокирани бяха ул. "Московска" и ул. "Раковски" в посока Столична община и това на Орлов мост. Затворен за автомобили остана и бул. "Цар Освободител". Кръстовището на Софийския университет остана блокирано в продължение на три часа. 

 

Час по-късно четирима от участниците в протеста пред Софийския университет бяха качени в полицейска кола, предаде агенция „Фокус”, а останалите хора ги припознали като провокатори. 

 

Протестиращите платиха акта за нарушаване на обществения ред на един от демонстрантите

 

Към 12:00 часа от пресцентъра на МВР съобщиха за 14 задържани души, някои от които за неизпълнение на полицейско разпореждане. 13 от задържаните са отведени в Пето РПУ, а послединят - в Първо РПУ с цел установяване на самоличността им.

 

До напрежение се стигна, когато протестиращите блокираха кръстовището на ул. „Раковски” и бул. „Цар Освободител”. Млад мъж с вдигнати ръце показа несъгласието си с действията на полицията. Той получи предупредителен протокол за това, че демонстрирал срещу полицията. Друг от демонстрантите също получи акт за нарушаване на обществения ред. Мъжът получи финансова подкрепа от недоволните граждани.

 

Към протестиращите на Орлов мост се запъти и група, пристигнала от Благоевград с автобус, която не е съгласна с назначаването на Муса Палев за областен управител, предаде БГНЕС.

 

Мъж опита да се самозапали на Орлов мост

 

Мъж опита да се самозапали по време на протеста в столицатаТочно на това ключово кръстовище мъж направи опит да се самозапали, но палежът е бил предотвратен. По-късно той е отведен в ареста.

 

Пред Столичната община пък се провежда контрапротест. Хората са недоволни, че кметът на София позволява да се блокират булеварди и улици.

 

Фандъкова няма да забранява мирните протести на гражданите

 

По време на днешното заседание на Столичния общински съвет кметът Йорданка Фандъкова заяви, че не приема "хората, които искат ред и издигат лозунги с призив за ред, да нарушават обществения ред". Тя обясни, че протестиращите пред сградата на общината са имали разрешение демонстрацията да се състои в следобедните часове, а не преди заседанието на СОС.

 

Въпреки това, Фандъкова бе категорична, че няма да забрани мирни протести на граждани.

 

Ние сме длъжни да дадем възможност на гражданите да изразят свободно своята воля”, заключи столичният кмет.


Тя допълни, че е разговаряла с директора на СДВР и са стигнали до извода да не се допуска блокиране на движението, когато става въпрос за малка група от хора. 

 

Повече по темата гледайте във видеото.