В последните два дни на пътя на спасителите не е имало скали, които да затруднят копаенето на тунела

6-ти ден продължава издирването на двамата миньори, затрупани в рудник Ораново. За съжаление спасителните екипи все още не са достигнали до тях. Не се знае какво е състоянието им.


Хората, отговарящи за спасителната операция се надяват миньорите да са се укрили в ниша, до която достига кислород. В последните два дни на пътя на спасителите не е имало скали, които допълнително да затруднят копаенето на тунела в мината.

 

За последното денонощие спасителите са успяли да изкопаят още 7 метра в тунела в рудник Ораново. До 10 часа тази сутрин са прокопани 34 метра от свлачището, остават още 28 метра, предава БГНЕС, цитирайки данни, изнесени от областния управител на Благоевград Муса Палев.

 

Спасителите предполагат, че двамата са отскочили в един от двата джоба, или така наречените две "V" от архитектурната схема на мината. Според миньори, свличането е станало от дъното на галерията, където се е извършвала т. нар. "обрушовка". Като единствената надежда за двамата затрупани миньори, колегите им посочват определин разклонения в галериите - това са галерии с дълбочина около 4-7 метра.

 

Информацията, която се появи в събота, че до затрупаните миньори може би ще се стигне до седмица разочарова близките им, предаде репортер на Нова телевизия.


Един от екипите, който работи по спасителната акция за изваждане на двамата затрупани миньори в рудника е излязъл снощи към 22.00 часа от рудника. Той се е състоял от 24-ма миньори.

 

"За инцидента в рудник Ораново този път отговорност ще се понесе. Държавата трябва да се върне на мястото си и да е отговорна за създаването на подходяща законова рамка и условия за бизнес, а също така и да контролира условията". Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред БНР. 

 

По думите му, когато се срещал с миньори без присъствието на ръководни членове на рудник Ораново, хората твърдели, че наистина имало проблем в мината. "Сигурността на хората трябва да е водеща при взимането на каквито и да е решения", обясни още икономическият министър. Той подчерта, че засега всичко, което са поискали спасителните екипи, е налице и на този етап няма нужда от допълнително оборудване.

 

„Галерията е тясна и на първа линия за съжаление могат да работят само трима човека”, каза още министър Стойнев.


Оказва се, че едва след инцидента в рудник Ораново, е излязъл и проблемът с липсата на държавна Минно-спасителна служба. Министърът планира следващата седмица да се срещне със специалисти от бранша с цел изготвяне на конкретни законодателни инициативи.