Тази вечер за 38 път в центъра на София ще се съберат противниците на властта

Самоделно устройство избухна пред заведение в Слънчев бряг

 

Бомба избухна рано тази сутрин на паркинг пред известна дискотека в курорта Слънчев бряг. Самоделното взривно устройство с малка мощност се е взривило около малко след 6 часа. Ударната вълна е счупила прозорците на близкото денонощно заведение за бързо хранене. Няма пострадали, нито засегнати автомобили. Има заподозрян, той е задържан за 24 часа в полицейското управление в Несебър. Преглеждат се видеозаписите от охранителните камери, от МВР отказват повече подробности.

 

 

От Реформаторския блок искат президентът да спре актуализацията на бюджета

 

От Реформаторския блок призоваха президента Плевнелиев да наложи вето върху актуализацията на бюджета. Според разчетите на икономическите експерти на десните, в този момент България не се нуждае от нов заем и той само би облагодетелствал задкулисни интереси. Поевтиняването на тока също се правело в полза на конкретни хора, смятат от блока.

 

 

Избори 2013 – през погледа на експертите

 

18 милиона лева са стрували на партиите и коалициите последните избори. Сравнение с броя на спечелените гласове показва, че най-скъпо излизат гласовете на партия  „Либерален алианс” на бизнесмена Веселин Марешки – по 34 лева. Най-евтино излизат гласовете, спечелени от ГЕРБ – по лев и 80. Анализът е на Института за развитие на публичната среда. И още - парламентарно представените партии у нас са станали лениви и разчитат основно на държавната субсидия, за да финансират предизборните си кампании.

 

 


От днес Белгия официално има нов монарх

 

Белгия има нов крал. 53-годишният Филип се закле пред Федералния парламент след абдикацията на баща си Албер Втори, управлявал 20 години. Едно от основните задължения на краля е да намесва за решаването на сериозни политически кризи, каквито напоследък има доста в разединената Белгия. Специалисти по конституционно право отбелязват, че днешният акт е без прецедент -  белгийската конституция не предвижда възможност за абдикация, освен при невъзможност на краля да остане на престола или при неговата смърт.

 

 


Протестът и контрапротестът продължават

 

Точно в 12:00 часа на обяд се проведе традиционната демонстрация в подкрепа на кабинета „Орешарски”. Тема на разговор между хората отново бяха изказванията на посланиците на Франция, Германия и Холандия. Според тях, това е недопустима намеса във вътрешната политика на България, заради което утре сутринта, поддръжниците на кабинета ще протестират пред френското посолство. Тази вечер за 38 път в центъра на София ще се съберат противниците на властта. Очаква се традиционното блокиране на движението.