Той може да се окаже животоспасяващ за затрупаните миньори

6-то денонощие под земята и нова надежда за Николай и Иван, двамата миньори, затрупани в рудник Ораново. Над 150 часа след срутването в мината се разбра, че в галерията има каптиран минерален извор, който може да се окаже животоспасяващ за миньорите.


Според професор Михаил Михайлов от Минно-геоложкия институт надежда за затрупаните миньори има.


„Водата, която те могат да носят е от половин литър до 1.5 литра. Те носят шише и пак казвам има водопровод, от който могат да си налеят вода. В рудника даже има каптиран минерален извор”, обяснява проф.Михайл Михайлов от Минно-геоложкия институт.


За последното денонощие са разчистени повече от 8 метра. Така на практика е преодолян повече от половината път.


36 метра вече са изчистени. Продължават напред, удължават машини и продължават. До кръста на Б, т.е до втория ръкав до кога ще стигна, не знам. Надявам се до утре в най-лошия случай да са там. Там ще разберем, откъде най-вероятно е дошъл този теч, дали от Б или от А”, разказа областният управител на Благоевград Муса Палев.


Днес спасителните екипи работят с по-бързи темпове. Калта почти е преодоляна. Виждат се предимно сухи участъци. Работата е денонощна, както за спасителите, така и за местните миньори. Все още не е ясна причината, довела до трагичния инцидент. Ясно е, обаче от какво е станал пробива.


Повече по темата гледайте във видеото. 

 

Репортер: Екатерина Николова