Фадроми почистват барикадите

Трима министри, депутати от всички парламентарни групи, служители на Народното събрание и журналисти останаха блокирани в сградата на парламента почти цяла нощ.

 

Протестиращите отказаха да освободят входовете, от които могат да излязат народните представители, които трябваше да обсъждат актуализацията на бюджета. Стигна се до сблъсъци, има ранени демонстранти и петима полицаи.

 

Десет души са потърсили помощ в "Пирогов" тази нощ. Само един от тях е оставен за лечение. Той е със счупена скула.

 

В крайна сметка депутатите и министрите бяха изведени от сградата на парламента около 4:30 часа тази сутрин.

 

Какво се случи тази нощ?Протестът се пренесе около Народното събрание още рано вчера вечерта. Докато депутатите обсъждаха актуализацията на бюджета, около сградата на парламента се трупаха хора с нагласа да не допуснат народните представители да излязат.

 

Страстите се нагорещиха, когато автобус с народни представители и министри се опита да напусне охраняемия периметър между парламента и храм-паметника "Александър Невски".

 

Полицаи избутваха всеки, който пречи на пътя на автобуса. Стигна се до сериозен сблъсък, при който имаше ранени от двете страни на конфликта.

 

Според министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев полицията е спазила закона.

 

„Полицейско насилие нямаше. Но се видя много ясно, че имаше хора, които целяха и провокираха насилие. Полицията и органите на реда действаха професионално, съгласно закона и не се поддадоха на никакви провокации”, заяви Цветлин Йовчев.

 

109 души, сред които трима министри и депутати останаха, повече от осем часа в плен на народното недоволство.

 

„Гневът на хората и това, което се случи беше провокирано от неразумното решение на депутатите от БСП и ДПС да бъдат изведени по срамен начин. Това беше ненужно и нагнети обстановката”, коментира председателят на КНСБ Пламен Димитров.

 

Около парламента недоволните от правителството изградиха барикади от контейнери за боклук и тротоарни плочки.

 

Междувременно председателят на Народното събрание Михаил Миков заяви, че работата на законодателния орган при тези обстоятелства е невъзможна и призова колегите си да не идват на работа през днешния ден. Под въпрос е дали днес ще се проведе заседание на парламента или депутатите ще пропуснат работния си ден.

 

Сутринта хората се бяха разотишли, а фадроми разчистват барикадите.

 

Повече гледайте във видеото!