Компанията твърди, че работи в интерес на столичани

Обезпокоени сме от тревожната тенденция на зачестилите напоследък политически атаки срещу сериозни чужди инвеститори в България, което е в разрез с принципите на Европейския съюз – това се казва в официалната позиция на дружеството.


В нея се посочва още, че "Софийска вода" АД е част от "Веолия" - водеща международна компания и първокласен доставчик на ВиК услуги. 


„Столицата и страната ни имат нужда от инвеститори от такъв ранг, като "Веолия", за да имаме гаранции, че и у нас се работи прозрачно, спазват се законите и бизнес етиката, създават се още работни места и поле за развитие на високо-квалифицирани специалисти”, заявяват от "Софийска вода". 


Позицията идва в отговор на решението на Административен съд София от 1 август 2013 г. да бъде върнато решението на столичните общински съветници за ново разглеждане на предложението за провеждане на местен референдум за прекратяване концесията на компанията „Софийска вода”.


„Решенията на съда се изпълняват, както са постановени, и всякакви други коментари са неточни и манипулативни. "Софийска вода" АД работи в интерес на своите клиенти, като спазва стриктно Договора за концесия и българското законодателство. В началото на юли 2013 г. специално създадената работна група в общината с участието на общински съветници от всички политически партии в Столичния общински съвет излезе с доклад, в който изрично се подчертава, че няма основания за прекратяване на Концесионния договор. Дружеството ще се съобрази с направените препоръки в доклада”, заявяват от „Софийска вода”.


Те подчертава и че в Договора за концесия няма клауза, която да допуска прекратяване на споразумението чрез референдум. Затова - в случай, че договорът бъде прекратен едностранно и без основание, неустойките ще бъдат значителни за Столичната община и софиянци. 


Тази страна на казуса засегна в неделя и председателят на Столичния общински съвет – Елен Герджиков. По негови думи, прекратяването на концесията ще доведе до огромна финансова загуба за софиянци.


„Тя се изчислява на между 400 милиона и 1 милиард лева неустойки. И в същото време ще бъдат от огромна полза на „Софийска вода”, които ще проберат тези пари, но не е сигурно, че ще се лишат от концесията”, уточни Герджиков.