Засегнати са райони и населени места в цялата страна

Проблеми с липсата или нередовното водоснабдяване в летните месеци вече засягат над 50 хил. души в цяла България. За това алармира Асоциацията по водите. Засегнати са райони и населени места в цялата страна.

 

Режим на водата е въведен и в софийското село Макоцево, община Горна Малина. Освен от липсата на вода, жителите му се оплакват и от недостиг на информация.

 

„Повече от десет дена нямаме вода. От няколко дни е на режим”, казва Петя, която гледа двете си деца в селото през лятото.

 

Цялото село налива вода за домакинството от едно единствено място – маркуч с кранче до стадиончето. Някои съселяни на Петя имат кладенци, като Георги. Това му дава възможност да полива, но водата не става за пиене.

 

От ВиК София-област работят денонощно, за да подобрят положението с водоснабдяването.  Докарана е и тежка техника. Ако всичко е по план, половината село ще има вода 24 часа, другата половина – на следващото денонощие. А непрекъснато вода ще има, когато се изясни проблемът. Едната възможност е той да е предизвикан от малкия наклон на водопровода на селото, другият - поливане, пълнене на басейни и по-големия брой летуващи.