След снощния взрив в китайски ресторант не се допускаше преминаването на автомобилите

Движението по бул. „Цар Освободител” в района, където снощи се взривиха газови бутилки, е пуснато, след като тази сутрин беше останало затворено.

 

Всеки преминаващ оттам обаче може да види разрушенията и избитите прозорци на съседните на ресторанта помещения, както и самия китайски ресторант, който е разрушен.

 

Огледът на полицията продължава. Взривът избухна снощи, в 19:20. Експлозията в китайския ресторант изби дограмите и фасадните реклами на цялата сграда срещу храма. Отломките премазаха два от преминаващите в този момент автомобили и засипаха жълтите павета. За броени минути пристигналите екипи на полицията отцепиха района. На място дойдоха няколко линейки, за да окажат първа помощ на пострадалите. Според първоначалната информация те са шестима, но бройката им постепенно започна да нараства и стигна 11 души. Състоянието на един от тях е критично. 

 

От самото начало една от най-коментираните версии беше за избухнала газова бутилка в кухнята на китайския ресторант. Впоследствие тя бе потвърдена - както от официалните власти, така и от острата миризма на газ пропан-бутан, която се разнесе в по-късните часове. 

 

Щетите вътре са сериозни, а районът остана отцепен. За няколко часа токът бе спрян. Счупени са стъкла на околните сгради. Пострадала е и пристройка на Театъра на Армията. 

 

Осем са обитаемите апартаменти в сградата. Живеещите в част от тях избраха да пренощуват извън домовете си. Властите обаче увериха, че евакуация не се налага.

 

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че започва проверка във всички заведения за обществено хранене, където има и се използват подобни газови бутилки.