С европейски пари през следващата година железничарите ще получат ново оборудване и облекло

Нови мерки за повишаване на безопасността на служителите по гарите въвеждат от Национална компания „Железопътна инфраструктура”. През следващата година близо 4 хиляди работници, участващи в поддръжката на релсите и гарите, ще бъдат оборудвани с нова техника и облекла, закупени с евросредства. Целта е да се намалят трудовите злополуки.

 

Всеки ден Валентин Митров следи състоянието на релсите, от които тръгват влаковете на столичната централна гара. Често техниката и инструментите, които използва, застрашават безопасността му, докато работи. 

 

„Оборудването е доста остаряло за днешните стандарти. Но работим с това, което имаме. Трябва да внимаваме къде стъпваме, да се пазим от преминаващите влакове, да се движим с повишено внимание, докато пресичаме коловозите”, коментира Валентин Митров, койот е  постови стрелочник.

 

Най-често до трудови злополуки по гарите се стига заради невнимание, липса на концентрация или работа с тежка техника. 

 

С европейски пари през следващата година железничарите ще получат ново оборудване и облекло, които трябва да ги предпазят от тежки злополуки. 

 

Стоманените въжета, които сега се използват за изтегляне на влакове при катастрофи или ремонти, пък ще се заменят от устройства към крановете, които изискват по-малко човешки труд.