В петък българският съвет по сигурността към премиера ще заседава по темата

Няма конкретни искания към България за участие в евентуална военна намеса в Сирия. Това съобщи министърът на външните работи Кристиан Вигенин.

 

Според Вигенин международната ситуация около Сирия е достатъчно неясна, не е нужно България да бърза с политически и военни заявки. От изявлението на министъра става ясно обаче, че страната ни е в готовност и очакване да бъде поискана подкрепа и участие в евентуален военен удар в Сирия. 

 

Въпреки динамиката на събитията в Сирия, българската позиция от вчера до днес не е претърпяла особена промяна. Според министър Вигенин това е закономерно.

 

Министърът призова да не се правят спекулации за включването на българската армия в операция на съюзниците. За да избистри своята позиция, страната ни първо ще изчака резултатите от мисията на ООН в Сирия, становището на НАТО и най-вече срещата на външните министри от Евросъюза във Вилнюс. На 5 и 6 септември тя ще обсъжда темата Сирия с участието на американския държавен секретар Джон Кери.

 

Според него най-доброто решение е Съветът за сигурност на ООН да излезе с ясна резолюция и да се засилят политическите опити за разрешаване на кризата.

 

От своя страна българският съвет за сигурност към премиера Пламен Орешарски ще обсъди в петък конфликта в Сирия и заплахите за България. Тогава се очаква и информация с каква точно военна сила бихме се включили в една операция на НАТО.

 

"Нашите възможности са ясни. Но предлагам министър Найденов да ги обобщи в петък”, допълни министър Вигенин.

 

Съветът ще се занимава и с последиците от бежанска вълна от Сирия към България. Външният министър призна, че има скок на кандидатите за емигранти и към края на юли месец техният брой е нараснал 5 пъти – на общо 2320. Въпреки това не бива да се създава паника, че тълпи от емигранти прииждат към България.

 

Министърът обаче напомни, че капацитетът на центровете за настаняване на бежанци е изчерпан на 90%.  За неговото спешно разширяване правителството днес отпусна 565 000 лева.