Великите сили изчакват решението на ООН, но може да се стигне до военни действие и без него

Напрежението около Сирия ескалира, а перспективата за военна намеса става все по-реална. Великобритания обяви, че ще внесе резолюция в Съвета за сигурност на ООН, която да даде зелена светлина на прилагането на мерки, предотвратяващи употребата на химическо оръжие срещу цивилни граждани.

 

Руският заместник-външен министър намекна, че Москва ще се обяви против резолюцията. ООН трябва да изчака инспекторите да приключат работата си в близкоизточната страна и да представят доклада си, преди да се дава отговор на твърденията за употреба на химически вещества. Това е категоричната позиция на Кремъл.

 

В същото време режимът на президента Башар Асад вече е евакуирал щабовете на армията и силите за сигурност в центъра на Дамаск, разказали местни жители. Военни подразделения край столицата превозват тежки оръжия към алтернативни локации. Въпреки това не се съобщава за мащабно транспортиране на военно оборудване.

 

Инспекторите на ООН възобновиха работата си в Сирия, след като в понеделник автомобилите им бяха подложени на обстрел край Дамаск. Днес те отидоха да вземат проби от района, за който се смята, че е бил подложен на химическа атака. Колите на инспекторите бяха охранявани от тежко-въоръжени бунтовници.

 

Само дни след атаката те са събрали проби и са разговаряли с пострадали и свидетели. Екипът се нуждае от време, за да свърши работата си. Мога да кажа: "Да дадем шанс на мира", каза генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун.

 

В същото време специалният пратеник на Бан Ки Мун за Сирия, алжирският дипломат Лахдар Брахими заяви, че в случая международният закон е ясен: За всякакви военни действия се изисква оторизация от Съвета за сигурност. Въпреки това, западните лидери дадоха ясно да се разбере, че са готови на военна намеса и без одобрението на ООН.

 

Всички потвърждават, че е използвано химическо оръжие. Никой не се съмнява, че невинни мъже, жени и деца са станали жертва на химическото оръжие в Сирия. Няма и никакво съмнение, кой е отговорен за това отвратително действие – сирийският режим” каза в изявление вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън.

 

Британският премиер Дейвид Камерън пък подчерта, че Лондон винаги е искал ООН да поеме отговорността си за Сирия и резолюцията цели точно това. „Както вече подчертах, все още не е взето никакво решение. Всяко решение трябва да бъде съгласувано, законно и трябва да бъде специално насочено към употребата на химическо оръжие” заяви той.

 

Досега Русия и Китай винаги са гласували против резолюции за Сирия и наблюдатели очакват, че те ще блокират текст, разрешаващ употребата на сила. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че всяко военно решение ще доведе до дестабилизация на региона.