В някои населени места няма покритие на цифровия сигнал

Без телевизия ще останат поне 5 % от българите след изключването на аналоговия сигнал и преминаването към цифрова телевизия. В някои малки населени места покритие няма да има, а хората ще бъдат принудени да плащат, ако искат да гледат телевизия. Днес аналоговият сигнал трябваше да бъде изключен, но от Министерството на транспорта го отложиха, защото не всички имащи право на помощ са получили ваучерите си за декодер.

 

Зрители на Нова ТВ сигнализираха, че в селото им телевизия скоро няма да има. След изключването на аналоговия сигнал техните телевизори ще останат единствено с черен екран.

 

Шуменското село Александрово е едно от местата, където хората ще останат без достъп до информация. Жителите помнят времената, когато телевизия не е имало, но заедно с времето и те са се променили и сега не си представят да нямат сигнал.

 

След окончателното изключване на аналоговия сигнал единственият вариант за жителите на Александрово и други подобни места ще е да си плащат, за да гледат телевизия. Повечето хора тук обаче са пенсионери с твърде ниски доходи.

 

За места като това от Комисията за регулиране на съобщенията обясняват, че няма предвидени за изграждане радиопредавателни съоръжения за цифрово излъчване. От фирмата, която се грижи за това пък посъветвали хората да си вземат по-мощни антени, които да ловят по-далечен сигнал. И се обосновават, че в закона е записано - покритие между 85 и 95% от територията на страната. Ще има работа за премахване на сенките, но това ще да отнеме време. До тогава хората в Александрово и други места ще трябва да си плащат, ако искат да гледат телевизия.