Организацията "Хабитат" е помогнала на повече от 3 милиона души в над 90 страни

Първият понеделник на октомври  с решение на ООН ще бъде отбелязан като Международен ден на „Хабитат” - в подкрепа на борбата с жилищната бедност. Всеки е добре дошъл с труда си за каузата - подобряване и създаване на достойни жилищни условия.

 

От 1976-та до днес глобалната нестопанска организация „Habitat for Humanity International” е помогнала на повече от 3 милиона души в над 90 страни по света. Вече и в Костинброд, доброволци строят две къщи за многодетни семейства.

 

Бистра и Стефан имат три деца. Тя работи като учител, той - като техник. Нямат собствено жилище. Месечният им доход е над 600 и под 1000 лева. И сега те участват в построяването на своята къща.

 

Материалите са предоставени без оскъпяване. Мястото е купено от „Хабитат”. И сметката за семейството излиза по 208 лева на месец. След 20 години те ще са изплатили своя дом.

 

Един ипотечен кредит предполагам, че ще излезе двойно като вноска, а като крайна цена връщаме тройно”, казва Стефан.

 

В същия двор ще растат още три деца - и техните родители отговарят на условията за помощ от „Хабитат”. Организацията ще заработи и в още общини.

 

Идеята е да се помогне на нормални семейства, които имат работа, отглеждат децата си, но доходите им са сравнително ниски и не им позволяват да си решат проблема по обичайния начинл Всичко тук е с доброволен труд”, добави националният директор на организацията Минчо Бенов.

 

Целият репортаж гледайте във видеото.