Такова отчитане може да бъде изпълнено дистанционни

За съжаление кражбата на топлинна енергия е един от най-големите проблеми в момента. Тя се случва за сметка на съседите, а не на „Топлофикация”. Ежемесечното отчитане е едно решение на проблема. Все повече хора преминават към него. Такъв отчет обаче може да бъде изпълнен само дистанционно”, заявиха в „Събуди се” юристът на „Активни потребители” Елена Гоцева и изпълнителният директор на „Топлофикация – София” Стоян Цветанов. Те коментираха мерките, които можем да предприемем срещу хората, които в отоплителния сезон „крадат” от парното на съседите си.

 

Имаше и предложение отчитането да бъде направено от домоуправителите. Има блокове, които извършват самоотчет, ако хората смятат, че могат да го направят – нека да го направят. Важното е да предоставим на хората по-голям избор”, каза Цветанов.

 

"Няма да има нова масова подмяна на топломерите. 30% от апаратите вече са сменени, тъй като е изтекъл 10-годишният им срок. Един от проблемите е, че уредите за топлинно счетоводство бяха подменени в много от сградите с етажна собственост, но не бяха сменени водомерите. Това отново налага влизане в домовете на хората, за да бъдат отчетени те", поясниха експертите.

 

Предполага се, че където има масова съпротива срещу ежемесечното отчитане се краде. „Факт е, че има такива кражби. Това го видяхме при проверка на високите декемврийски сметки през миналата година. След проверка се видя, че големите изкривявания са в сгради. Заснехме сградите с термовизионна камера, и установихме, че има кражби. Трябва да се изработи работещ механизъм за проверка. За нарушителите има глоби до 5000, освен начисляването на максимална мощност”, поясни юристът Елена Гоцева.

 

Всеки месец ние представяме пълна информация на домоуправителите, и ако някой иска да се запознае с нея, може да я намери там. Ние можем да участваме единствено с експертиза в проверките”, допълни шефът на „Топлофикация – София”.

 

Цялото интервю гледайте във видеото.