Хората от Лампедуза упрекват Рим и Италия, че няма адекватна политика за приемане на имигранти

Председателят на Европейската комисия - Жозе Мануел Барозу, и премиерът на Италия - Енрико Лета, бяха посрещнати с освирквания и обиди от жители на италианския остров Лампедуза. Гражданите, чакащи делегацията на летището скандираха "убийци" и "засрамете се". Държаха и снимки на загиналите стотици имигранти при инцидента миналата седмица.    


Визитата на Барозу и Лета се осъществява в напрегната обстановка. Центърът за временно настаняване на нелегалните имигранти е препълнен, a точният брой на загиналите на потъналия кораб още не е ясен


Хората от Лампедуза упрекват както Рим, че няма адекватна политика за приемане на имигранти, така и Европа че не е достатъчно солидарна с проблемите на Италия. 


Самият Барозу заяви, че като човек е потресен от случилото се: "Стотиците ковчези са гледка, която никога няма да забравя. Ковчези на мъже, жени и деца. Това е нещо, което ме шокира и натъжава."


Председателят на Европейската комисия обяви, че Италия ще получи допълнително 30 милиона евро от европейските фондове, за да се подпомогне установяването на бежанците. 


Комисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, която също е в състава на делегацията призна, че рестриктивната гранична политика на ЕС се е провалила и Европа трябва да промени подхода си към имиграцията.