Това се случва ден преди планираната акция на недоволство на медиците

Лекари от „Пирогов” излязоха на протест ден преди планираната акция на недоволство на медиците в столичните болници. 

 

Лекарите излязоха в 12:30 часа. Причината за недоволството им е същата, каквато и утре ще събере лекари от различни столични болници – това, че НЗОК ще изплати 80% от изработената дейност за септември. 

 

 

От ръководството на "Пирогов" заявиха, че ще се разплатят със служителите си, но няма да успеят да се разплатят с доставчиците. 

 

Протестът в ”Пирогов”„Много се радвам, като видя толкова хора. Вие сте със сърцата си, с гордо вдигнати глави, просто ви обичам”, обърна се към лекарите директорът на „Пирогов” доц. Стоян Миланов.

 

Очаква се и утре лекарите от "Пирогов" да протестират. 

 

„Не може да ни казват, че ще ни дадат пари за заплати, без да ни дадат пари за медикаменти, за твърди разходи и ние да обричаме нашите пациенти. Ние като лекари нито имаме съвест, нито, това е нашата голяма болка, имаме право да свалим качеството на медицинските услуги”, каза проф. Милан Миланов от Столична колегия на Лекарския съюз.

 

„Ще призовем всички пациенти, които се намират в тези лечебни заведения, в които има протести от 12:30 до 13 часа да се присъединят, тъй като това е въпрос на солидарност. След като хората отиват при лекар - незавсимо дали в доболничната помощ, или при джипи - вие отивате да се лекувате”, заяви Пламен Таушанов, представител на пациентска организация.

 

Министерството на финансите търси варианти за допълнителни средства за болниците. Това увери ресорният министър Петър Чобанов. Той призова лекарите да не излизат на протест, а съвместно да търсят начини за излизане от кризата в здравеопазването.