Окупиращите в цялата страна готвят обща декларация

Писмо на доц. Гено Генов срещу ръководството на Великотърновския университет разбуни духовете в учебното заведение. В същото време студенти се оплакаха, че са заплашвани да не протестират.

 

„В момента нямаме заплахи. След като вдигнахме шум за случая, те спряха. Идваха от един профил, който си личи, че е фалшив. Той е на името на Мария Христова”, обясни за „Здравей, България” Светлин Тачев, един от студентите, окупирали висшето учебно заведение. По думите му заканите за физическа саморазправа били насочени към друг от т.нар. „окупатори”.   

 

В понеделник в университета се е състояла среща между ръководството и студентите. По думите на Светлин стигнало се е до пресечна точка, но окупацията ще продължи. „От Студентския съвет предложиха определени искания, които съвпадат с нашите, донякъде беше постигнат консенсус, но само дотам. Знаете, че Студентските съвети в цяла България са срещу окупацията на университети”. По думите на представителя на протестиращите студенти окупацията няма да бъде прекратена и в момента се подготвя обща декларация на всички окупиращи, които ще излязат с единно становище по въпросите, касаещи цялата страна.

 

„Още миналата седмица обявихме, че сме против окупацията като форма на протест, но не сме против протестите и в тази връзка предложихме декларация с искания към парламента по проблемите във висшето образование”, добави председателят на Студентския съвет.

 

Повече за протеста във ВТУ ще разберете от видеото.

 

Репортер: Йовка Драганова