Планините ще предлагат отлични условия за туризъм и почивка

У нас и утре остава необичайно топло за началото на ноември. Сутринта на места в низините ще има мъгли, които бързо ще се разсеят. През деня над цялата страна ще е слънчево, незначителна средна и висока облачност ще се появи следобед над Западна България. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток.

 

Утрото ще е студено с температури от 3 до 8 градуса, в котловините малко над нулата. Следобед обаче ще са между 16 и 21 градуса.

 

Планините ще предлагат отлични условия за туризъм и почивка. Ще е слънчево и тихо, само по върховете с умерен югозападен вятър. Максималните температури на 1000 м. ще са 16-17 градуса, а на 2000 м. – около 11.

 

Тайфунът "Хайян" днес удари Филипините, където е известен и под името Йоланда. С ветрове достигащи 325 километра в час и рекордни пориви до 380, "Хайян" е тайфун от последната пета степен по скалата на Сафир-Симпсън. Той вероятно ще се окаже най-мощният в историята на метеорологичните наблюдения. В момента на най-голямата си мощ, диаметърът на тайфуна е достигнал 1850 километра, а ураганните ветровете са се простирали на 240 км от центъра му. Утре "Хайян" ще продължи да се движи на изток и се очаква да достигне Лаос и Виетнам.

 

В Европа, в сравнение с Югоизточна Азия, е доста по-спокойно. Особено в аналогичната югоизточна част, където властва антициклон и ще е слънчево и топло. Валежи ще има в централните и западните части на континента, където прониква студен въздух от Северно море. Той ще достигне до Балканите и нашата страна в понеделник.

 

Утре той ще понижи температурите в Централна Европа до малко над 10 градуса. Максимални около и над 20 ще има само в южните части на Италия и Балканите.

 

У нас и в неделя ще е все още топло, със сутрешни мъгли и заоблачаване от запад следобед. В понеделник ще е по-често облачно и главно над Родопите ще превали. Във вторник слаби дъждове се очакват в западните райони, а температурите ще продължат да се понижават. В сряда и четвъртък ще преобладава  облачно време с намалена видимост. Разкъсване на облаците ще има около обед.

 

Утре обаче ни очаква слънчев и топъл почивен ден. Повече за времето у нас и по света, може да намерите на Sinoptik.bg.