Разказите на протестиращите след снощните сблъсъци пред парламента

"Два часа преди пленарното заседание обстановката е спокойна. Единственото, което подсказва за снощните протести, са полицаите. Загражденията прес НС отново са поставени и изцяло подновени. Изпочупените заграждения от снощната вечер са премахнати". Това разказа репортерът ни Калина Влайкова, която от рано сутринта е пред сградата на Народното събрание. Очаква се на днешното пленарно заседание да се гледа законопроектът за държавния бюджет.

 

На задния вход на парламента е репортерът на Нова Нина Димитрова. Тя разговаря с един от протестиращите, присъствал на снощните сблъсъци пред Народното събрание.

 

"Методите, които бяха използвани, не бяха красиви. Протестиращ: Методите, които бяха използвани, не бяха красиви

Ние държахме ръцете си долу и молихме полицаите да няма насилие. Ако е имало такова насилие, то не е било от студентите. Трудно ми е да повярвам, че това се случва в една европейска страна. Полицията използваше удари в слабините или краката, удар в корема, ако си в предните редици. Бият така, че да не си много наранен и това да не се вижда. Говорих с повечето от полицаите. Но когато загражденията бяха издърпани, не се намирах на площада пред НС", разказа един от участниците в снощните протести. По думите му той е видял момче, което е било бито от полицаите.

 

Протестиращ: Опитваме си максимално мирно да свалим това правителство"Видях момчето, когато падаше по гръб и после как двама жандармеристи го ритаха. Не видях, че е скочил от една кола върху друга и е паднал. Когато се затичах да видя как е, бях посрещнат с юмруци. Повечето от жандармеристите носеха маски. Те не се представяха. Видях момичета, които се въргаляха по земята, бяха ритани и бутани", разказа човекът.

 

По думите му това, което протестиращите изискват, е морал в политиката. "Те са изчерпали техния кредит на доверие. Ние сме тук и сега, и ще бъдем и впоследствие. Ние ще бъдем коректив на властта", категоричен бе протестиращият.

 

По-късно Нина Димитрова разговаря с други трима от протестиращите. Протестиращите в ролята на репортери

"Жандармеристите ме дърпаха. Друго момче го дърпаха по тестисите", разказа един от тях.

 

"Има доста маскирани полицаи. Не ми хареса това деление, защото всички протестиращи се опитваме максимално мирно да свалим това правителство. Там имаше лекари, адвокати, програмисти, шефове, учители, студенти - хора, които търсеха съвест в това правителство", разказа друг от недоволните от кабинета "Орешарски".

 

"Аз бях на по-кротките барикади, където имаше само изтласкване. Но на моменти полицаите бяха повече от нас", категоричен бе трети протестиращ.

 

Протестиращ: Това правителство трябва да падне, и то с международен натиск"Явно тази власт не разбира от мирен протест. Вчера нямаше нито един полицай, който да се легитимира. Имаше полицаи, които открито провокираха протестиращите. Само че те остават анонимни. Със сигурност е имало и хора с по-провокативно поведение, но те са там от втория ден на протестите и ще бъдат там, докато има протести. Имаше и много безсилни полицаи, които се държаха мирно и почтено. Полицията издирва много хора от нас, протестиращите, а това може да се допуска само в мафиотска държава", заключи друг мъж. 

 

"Окупацията продължава. Аз като гражданин ще помогна с каквото мога. Призовавам хората, които не могат да дойдат сега, да го направят в неделя, за когато планираме голям протест", отвърна друг протестиращ.

 

„Не мърдах от мястото си и скандирах „Срам ни е от Вас”, но жандармеристите започнаха да ме дърпат. Един от тях ме хвана за глава и се опита да ме издърпа от протестиращите. Доколкото разбрах, други момичета са ме издърпали от жандармеристите и са ме върнали в редиците на протестиращите”, разказа Ивайло Динев – един от протестиращите.


Запитан дали довечера ще се повторят сблъсъците от предишната вечер, Динев отговори: „Ако се повтарят събитията от вчера, това правителство трябва да падне и то с международен натиск. Международната общност няма да позволи студенти да бъдат пребивани и да има кръв по улиците на столицата”.

 

„Следя всички протести от '89-а година насам. Сега на улиците излезе поколението, което се е родило след '90-а година. Те се борят за морал. За мен това е основното и решителното. Това е израз на гражданска позиция”, заяви в студиото на „Здравей, България” журналистът и фотограф Цветан Томчев.

 

Малко по-късно, пред сградата на Народното събрание бе забелязан и главният секретар на МВР Слетлозар Лазаров. "Той инспектира загражденията, но отказа да коментира планираното за днес. Около сградата има засилено полицейско присъствие. Някои от депутатите вече пристигнаха в сградата на парламента. Протестиращи обаче до 8:00 часа сутринта все още не се бяха събрали", разказа репортерът на Нова Калина Влайкова.

 

В 9:00 часа отделни протестиращи започнаха да се събират пред парламента, но като цяло ситуацията е спокойна”, разказа репортерът ни Деница Суруджийска. Премиерът Пламен Орешарски също пристигна в сградата, но отказа да коментира снощните протести.

 

Репортери: Калина Влайкова, Нина Димитрова, Деница Суруджийска


Очаквайте подробности за ситуацията около парламента в следващите ни емисии!

 

Какво се случва пред Народното събрание може да следите и в сайта Kamerite.bg