Хората не искат стачка, а протест, сочи синдикално проучване

"Правителството трябва да чуе гласа на работещия българин. Очаква се да има тежка зима и недоволството да нарасне”. Това заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров след заседание на ръководството на синдиката, информира БГНЕС.


Хората не искат стачка, а протест, сочи синдикално проучване във връзка с обявения национален протест на 20-и ноември.


„Няма да допуснем изказвания на политически лидери, протестиращи и контрапротестиращи. Акцентът ще бъде върху работещите българи, които въпреки всичко останаха бедни. Федерацията на миньорите е със свое искане за категориите миньори”, обяви председателят на стачния комитет Валентин Никифоров.

 

По думите му шествието на 20 ноември ще продължи до Министерския съвет, където синдикатите ще внесат декларация с исканията на КНСБ. Шест от исканията са свързани с Бюджет 2014.


От синдиката припомнят, че нещата в сектор енергетика се развиват драматично. „Ако и сега няма чуваемост на нашите искания, няма да има нужда някой да организира национална стачка. Тя ще се случи сама, когато спре токът. Задълженията на НЕК са около 2,8 млрд. лв. С Бюджет 2014 ще станат още 350 млн. лв. Това вещае спиране на плащанията към АЕЦ, оттам към мините и сриване на цялата икономика”, прогнозира президентът на КНСБ Пламен Димитров.


„Предлагаме и две мерки, които могат да минат още сега – криминализиране на неплащането на осигуровки, което ще донесе 200 млн. допълнително на бюджета и данъчен кредит в размер на 200 млн. лв., т.е., всички, които работят за около 400 лв. на края на годината да могат да получат парите за данъци” коментира още Димитров.


Между 70-80 млн. лв. са неизплатените работни заплати на работещи служители, като най-големи забавяния има в строителството, търговията и нископлатените сектори, твърдят от синдиката.