София води по социално-икономическо развитие сред областите в страната

Гражданите във всички области на страната са най-ниско удовлетворени от стандарта си на живот и доходите. В повечето области пък се наблюдава влошаване на два от трите наблюдавани показателя за бедност и социално включване. Това са част от изводите от изследването "Регионални профили: показатели за развитие 2013" на Института за пазарна икономика (ИПИ).

 

Анализът е фокусиран върху социално-икономическото състояние и развитие на областите в България въз основа на 58 индикатора в осем категории – икономика, инфраструктура, данъци и администрация, демография, образование, здравеопазване, околна среда и социална среда. 

 

Над една пета от анкетираните споделят, че им се е налагало да правят нерегламентирани плащания за здравни грижи, а близо една четвърт от тях са пътували извън областта, за да получат нужното им лечение, показва анализът.

 

София продължава да е водеща по социално-икономическо състояние и развитие. В столицата има и най-високата заетост и равнище на доходи. Най-развити области след София са Варна, Бургас, Пловдив, Благоевград и Русе, но и те са далеч от столицата. 

 

Най-лошото социално-икономическо състояние е в областите Разград и Силистра, като през тази година към тях се присъединява област Сливен. Област Габрово продължава да регистрира негативни тенденции на развитие, а през тази година същото се отнася и за област Смолян.

 

Добри тенденции на развитие през 2013-а регистрират Софийска област, Перник, Стара Загора и Ямбол.

 

След настъпването на кризата икономическата активност в страната се е съсредоточила в Южна България, където пазарът на труда е по-устойчив и по-добре балансиран, показват данните от анализа.

 

Въпреки постепенното стабилизиране обаче е все още рано да се говори за устойчива тенденция за възстановяване на пазара на труда в страната, отбелязват от ИПИ.