Агенцията за бежанците ще се произнася за тях по ускорена процедура

Законодателни промени ще дадат възможност на Държавната агенция за бежанците да се произнася в изключително кратки срокове и онези, които нямат основание да пребивават в страната ни, ще бъдат експулсирани. Това обяви при посещението си в Елхово вътрешният министър Цветлин Йовчев, цитиран от „Фокус”.

 

Вицепремиерът пристигна в района, за да инспектира прилагането на новите мерки за сигурност на българо-турската граница.

 

По думите на Йовчев в момента има около 3 хил. нелегални имигранти, които нямат хуманитарни нужди. Промените ще засегнат онези, които нямат основание да пребивават в България и те ще бъдат извеждани принудително. Случаите на имигрантите с хуманитарен проблем ще бъдат разглеждани по бърза процедура и те ще бъдат настанявани в места от открит тип.

 

Всички останали, които имат такова желание, но тяхната самоличност не може да се установи, ще бъдат настанявани в места от закрит тип. Срокът, който ще има Агенцията за бежанците да се произнесе по техните искания, ще бъде до шест месеца.

 

Министър Йовчев беше категоричен, че е необходимо да има единна европейска система за интеграция на бежанците в Евросъюза и че трябва да има европейска солидарност и пропорционално разпределение на тежестта.