Дружеството изгражда четириседалков лифт в курорта без необходимите строителни разрешителни

От ДНСК съставиха констативен акт на "Пампорово" АД за незаконно строителство. Проверка  установила, че дружеството изгражда четириседалков лифт в курорта без необходимите строителни разрешителни за него. Образувано е административно производство за спиране на строителството и премахване на съоражението.

 

Строежът на лифта започва в началото на тази есен. В Община Смолян е получено заявление за одобряване на устройствен план за регулация

 

„Към момента няма издавано строително  разрешение за този обект. Процедурата по ПУП-а не е приключила, за да има и строително разрешение“, заяви Марияна Цекова, зам.-кмет на Община Смолян.

 

От управата на дружеството обаче са категорични, че  не са нарушили закона. „Това е един стар влек, който разполага с абсолютно всички разрешителни режими още от приватизацията насам. Всичко, което виждате в момента, е базирано на съществуващия влек. Всъщност това, което правим, е реконструкция на стария влек, правейки го на четириседалков лифт“, обясни Марин Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово“ АД.

 

Обяснява, че старият влек и писта преди време отнели човешки живот. Преди 2 години  бил обявен за опасен и затворен

 

„ Актът е съставен съвсем наскоро. Но според нас той е напълно незаконосъобразен и ще бъде обжалван в указаните от закона срокове. Напълно вероятно е нещата да се решат от компетентния съд“, добави още той.

 

Мажоритарен собственик на дружеството, стопанисващо ски-съораженията в курорта, е Цветелина Бориславова. В изграждането на лифта до момента са вложени близо 8 млн. лева. Работещите в курорта заявиха, че са готови за протести и няма да допуснат премахване на съоръжението.

 

Репортер: Анелия Веселинова