Така те напомнят на институциите колко са важни за тях кучетата водачи

На импровизирана вечеря на тъмно, незрящи хора показаха на обществото какво е чувството да живееш в мрак. Те отново напомнят на институциите колко са важни техните помощници - кучетата водачи.


Само в България има над 18 000 незрящи, а на Балканите те са над 200 000. С помощта на куче водач незрящият човек може да възвърне над 80 на сто от своята естествена мобилност.


„Придружен от куче водач слепия човек може 24 часа в денонощието да се радва на независимост. Да отиде където поиска, както поиска, без да се съобразява”, обяснява Албена Алексиева от „Фондация очи на четири лапи”.


Животът на Жан е различен от този на останалите кучета. Вместо игри, той е научен на дисциплина и отговорност, защото от неговите действия зависи животът на стопанина му.


„Жан ме спасява от почти сигурна контузия и смърт. Колкото и тежко да звучи, но вие дори и не подозирате в кварталите „Люлин” и „Надежда” колко отворени шахти и разбити дупки има”, добавя Ванчо Карамански.


Заради кучетата често хората изпадат в абсурдни ситуации. Например, не биват допускани в публични сгради. А достъпът на кучетата водачи до публични места да е изрично разрешен в закона за интеграция на хората с увреждания.


Срещу символичната сума от 1 лев, всеки незрящ човек до 60 години може да кандидатства за куче водач.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Кремена Тодорова