Заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност продължи над 5 часа

Повече от пет часа продължи Консултативният съвет по национална сигурност при президента. Резултатите от заседанието бяха обобщени в документ, приет с пълен консенсус от участниците, обяви пред медиите президентът Росен Плевнелиев.
 
КСНС обсъди актуалните рискове за националната сигурност, произтичащи от протестите в страната, както и от външни фактори, какъвто е бежанският проблем. Участниците в съвета се обединиха около позицията, че по отношение на тях са необходими общи действия на институциите:
 

„Изисква се по-голяма отговорност от всички държавни органи. Необходими са общи и категорични действия в посока на спазване на закона и укрепване на доверието в публичните институции”, заяви държавният глава.


По думите на президента, членовете на КСНС изразяват уважение към правото на протест, но категорично настояват това да се реализира в рамките на закона


„КСНС призовава политическите сили и другите организатори на протестни митинги да се въздържат и разграничат от действия, които биха нагнетили допълнително напрежение и биха задълбочили политическата и социална криза”, обяви Росен Плевнелиев.


„Членовете на КСНС препоръчват на министър-председателя на едно от следващите заседания на Европейския съвет да инициира от името на Република България разработването и приемането на обща европейска регулация за по-голяма прозрачност на имуществото и  доходите на висшите политици от ЕС и на държавите членки, както и на техните семейства”, се каза още в обръщението на президента.

 

Волен Сидеров коментира обсъждани мерки на КСНСМалко преди края на КСНС, лидерът на „Атака” Волен Сидеров потвърди пред журналисти, че е внесъл исканията за операция „Чисти ръце” на Николай Бареков. По негови думи, подобен текст е имало и от други участници в съвета и предположи, че под някаква форма ще влязат.


„Лично аз смятам, че трябва да се каже много по-ясно, че тези нелегални имигранти, които сега застрашават нашата сигурност, трябва да бъдат екстрадирани. Трябва да се възложи на правителството да вземе мерки за преграждане на границата ни с Турция”, заяви Сидеров и допълни, че за съжаление КСНС не взима такова решение. 


По негови думи, мерките, около които са се обединили членовете на КСНС, са лишени от „онази решителност”, за която от „Атака” настояват. Сидеров допълни, че е видял във вицепремиера Цветлин Йовчев загриженост, която преди не била забелязвана, "но за съжаление тя е закъсняла".

 
Заседанието на КСНС продължи над 5 часаПрипомняме ви, заседанието продължи над 5 часа. Журналистите не бяха допуснати до залата, в която се водеха преговорите. 
 
Заради заседанието на КСНС протестиращите не бяха допуснати до площад "Независимост". Полицейски кордони бяха запушили всички пътища до там. Недоволните от кабинета се разгневиха, че контрапротестиращите бяха допуснати, а те не. Обяснението, което получиха от полицията, бе, че т.нар. контрапротести пред Президентството са били заявени предварително в общината. Протестиращите отговориха, че тогава ще обикалят из улиците на София. Минаха през централите на БСП и ДПС и след като пътищата към площад "Независимост" продължаваха да са затворени, се върнаха пред Народното събрание.
 
Повече информация по темата ще намерите във видеата.