Причина за решението е неясната цена блока и на тока от него

Изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй” без конкурс противоречи на решението на Народното събрание за провеждането на такъв, твърдят ГЕРБ в своя официална позиция, разпространена до медиите.
 
Според тях, въвличайки държавата в ангажимент без конкурс и без съгласуване с Европейската комисия, Драгомир Стойнев е нарушил редица европейски и български правила
 
„Изграждането на нова ядрена мощност без яснота за цената на проекта и за цената на електроенергията от него на практика повтаря историята с АЕЦ „Белене”. Така предложен седми блок в Козлодуй ще бъде равносилен на американска АЕЦ Белене”, се казва в позицията на ГЕРБ. 
 
„България не е на уведомителен, а на разрешителен режим от Европейската комисия и ние ще запознаем еврокомисаря Йотингер с намеренията на българското правителство да взема решения на тъмно и без конкурс, в разрез с европейските правила”, заявяват ГЕРБ.
 
Те припомнят, че през 2001 г. по подобен начин без конкурс са се подписали споразумения за „Марица Изток“ 1 и „Марица Изток“ 3, които заработиха 10 години по-късно на цена на тока три пъти по-висока от тази, произвеждана от АЕЦ „Козлодуй“.