Причината за това са българските планове за изграждане на нови мощности

Премиерът Пламен Орешарски помоли румънския си колега Виктор Понта страната му да започне възможно най-скоро процедурата по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на АЕЦ „Козлодуй”. Причината за това са българските планове за изграждане на нови мощности


Орешарски е в Букурещ за откриващата се среща на върха Китай – Централна и Източна Европа. 


Двамата премиери се договориха да направят съвместно правителствено заседание през февруари догодина в София. За участие в него ще бъде поканен и сръбският премиер. Идеята е да се постигне по-добра координация между страните по проекти, които могат да бъдат реализирани по Дунавската стратегия


Орешарски и Понта обсъдиха и възможността корабоплаването по Дунав да бъде целогодишно. За целта, освен нормативни промени, се предвижда и закупуването на 5-6 плавателни съда, които да почистват реката и да позволяват корабите да се придвижват по нея независимо от сезона. 


По отношение на енергетиката премиерите обещаха до февруари да бъдат набелязани големи общи проекти, за които да се привлекат и китайски инвестиции.


На срещата беше обсъдено бъдещото членство на България и Румъния в Шенген. Двамата премиери се договориха в бъдеще страните ни да съгласуват своите позиции и когато е възможно – да излизат с общо становище.


Земеделският министър Димитър Греков, който участва в срещата на върха в Букурещ, предложи да бъдат създадени общи тържища с Румъния. Целта била производителите от двете страни да запазят конкурентоспособността си на европейските и световните пазари.