Това стана ясно от министър-председателя Пламен Орешарски

Тепърва ще се решава дали да се организира конкурс за изграждането на седми блок от АЕЦ „Козлодуй”. Това обяви премиерът Пламен Орешарски, който участва в срещата на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай, която в момента се провежда в Букурещ. 

 

Премиерът обяви, че все още не е ясно какво ще се случи с реактора, който беше предвиден за централата в Белене.

 

Според Орешарски въпросът за  реактора ще се обсъжда от правителството, а проектът бил на твърде ранен етап.

 

„На мен ми се иска ядрената енергетика също да бъде диверсифицирана, а не с единствен доставчик и оператор даже. Седми блок беше стартиран от  предишното правителство, в смисъл подготовката, ние просто продължаваме. И за първи път към нас се отправят упреци за нещо, което продължаваме. Аз винаги съм заявявал, че там, където одобряваме инициативите, ще осъществим приемственост”, подчерта министър-председателят Пламен Орешарски.

 

По отношение на руския реактор, който беше предназначен за Белене, не е ясно какво ще се случи, обясни премиерът.

 

„В арбитраж сме. И това е приемственост в политиките, макар че в случая не е много добро наследството. Един объркан казус, заради който сме в арбитраж, но ще се опитаме да излезем някак от тази ситуация. Няма да бъде осми блок, ще видим какво ще стане”, каза Орешарски.

 

Междувременно на срещата на върха в Букурещ премиерът Орешарски се договори с румънския си колега – Виктор Понта да представят общ проект за хидроцентрала с мост между Никопол и Турну Мъгуреле, за който да търсят китайски инвестиции.

 

„Не е много евтин този проект, това е излишен лукс - да харчим бюджетни пари. Ще се опитаме да заинтересоваме китайските компании за някои от магистралите ни, респективно „Черно море”. Също и други инфраструктурни съоръжения – тунел под Шипка, да видим ще излезе ли нещо”, обобщи премиерът.