Това стана с приетите на второ четене промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване

Депутатите замразиха пенсионната възраст и стаж. Това стана с приетите на второ четене промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване. 

 

Средното увеличение на пенсията ще бъде с около 4%. Така минималната ще нарасне до 155 лева, а максималната – на 840. Скокът за най-бедните очаквано предизвика пререкания в пленарната зала.

 

Най-голямата ябълка на раздора обаче стана решението на управляващите през 2014 година да замразят възрастта и стажа за пенсиониране. Така и догодина жените ще се пенсионират на 60 години и 8 месеца, а мъжете – на 63 години и 8 месеца. 

 

Според опозицията това е опасно, защото означава повече пенсионери и по-малко приходи от осигуровки в хазната.

 

„Задълбочавате непрекъснато дефицитите в осигурителната система и резултатът от това ще бъде пагубен за българските пенсионери”, смята бившият социален министър Тотю Младенов. 

 

„Нашата цел е да обърнем философията на пенсионирането и да търсим решение на входа на системата – как да направим така, че повече хора да работят, повече хора да се осигуряват, да се изсветли системата”, заяви Корнелия Нинова.

 

Идеята на властта била през следващата година да търсят и намерят идеалния пенсионен модел. 

 

Да съобразим възрастта за пенсиониране с продължителността на живота. Българската пенсионна система в този си вид продуцира млади пенсионери и пенсионери по инвалидност”, обясни социалният министър Хасан Адемов. 

 

Парламентът прие  още така нареченото златно швейцарско правило, според което пенсиите занапред ще се преизчисляват спрямо размера на инфлацията.

 

Освен това депутатите решиха срокът за изчисляване на обезщетението за майчинство да бъде намален от 24 на 18 календарни месеца. Това ще увеличи разходите за обезщетение с около 3,5 милиона лева. Сумата за отглеждане на малко дете от 1 до 2 години става 340 лева. 

 

Депутатите приеха още така нареченото златно швейцарско правило, според което пенсиите занапред ще се преизчисляват спрямо размера на инфлацията.