Това обяви премиерът Пламен Орешарски в Букурещ

Тепърва ще се решава дали да се организира конкурс за изграждането на седми блок от АЕЦ "Козлодуй". Това обяви премиерът Пламен Орешарски в Букурещ, където участва в срещата на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай. 

 

Премиерът добави, че все още не е ясно какво ще се случи с реактора, който беше предвиден за централата в Белене. 

 

Според Орешарски въпросът за  реактора ще се обсъжда от правителството, а проектът бил на твърде ранен етап.

 

„На мен ми се иска ядрената енергетика също да бъде диверсифицирана, а не с единствен доставчик и оператор даже. Седми блок беше стартиран от  предишното правителство, в смисъл подготовката, ние просто продължаваме. И за първи път към нас се отправят упреци за нещо, което продължаваме. Аз винаги съм заявявал, че там където одобряваме инициативите, ще осъществим приемственост”, заяви Пламен Орешарски. 

 

По отношение на руския реактор, който беше преназначен за "Белене", не е ясно какво ще се случи, обясни премиерът.

 

„В арбитраж сме. И това е приемственост в политиките, макар че в случая не е много добре наследството. Един объркан казус, заради който сме в арбитраж, но ще се опитаме да излезем някак от тази ситуация. Няма да бъде осми блок, ще видим какво ще стане”, заяви Орешарски. 

 

Междувременно на срещата на върха в  Букурещ премиерът Орешарски се договори с румънския си колега Виктор Понта да представят общ проект за хидроцентрала с мост между Никопол и Търну Мъгуреле, за който да търсят китайски инвестиции.

 

„Не е много евтин този проект, това е излишен лукс да харчим бюджетни пари. Ще се опитаме да заинтересоваме китайските компании за някои от магистралите ни, респективно „Черно море”. Също и други инфраструктурни съоръжения”, обясни премиерът.