Размерът на понижението цели да се избегнат „сиви икономически зависимости”

Двете управляващи партии БСП и ДПС се споразумяха за намаляване на субсидиите в партийните каси догодина. Решението беше взето по време на семинара на властта в Боровец, на който министри и депутати оцениха първите шест месеца от управлението си. От догодина парите за партиите ще бъдат намалени с 10 %. В бюджета за 2014-та ще влязат и допълнителни приходи от 160 милиона лева. Парите ще дойдат от 20 %-ната такса, която ще плащат собствениците на възобновяеми енергийни източници.

 

Първоначално ДПС настояваше за запазване на субсидиите, но все пак от движението се съобразиха с искането на коалиционния си партньор от БСП и подкрепиха идеята за намаляване на средствата, които хазната отпуска за политическа дейност на партиите.


Освен спестените средства от партийни субсидии, хазната ще се подпомогне и от новата такса, която управляващите въвеждат върху тока, произвеждан от вятър и слънце. Целта е цената на електроенергията да не скача. Все още обаче не е ясно накъде ще бъдат насочени допълнителните 160 милиона, които ще влязат в бюджета за догодина от таксата за ВЕИ-тата.


В Боровец управляващите потвърдиха още една своя идея – а именно да се връща данъкът на хората с най-ниски доходи – до 340 лева. Така в края на годината всеки от тях ще получава 13 заплата, сочат сметките на властта. Точната схема за връщането на налога ще се изчисти до окончателното приемане на парите за догодина.


„От еврофондове страната ни пък ще получи 100 милиона лева, с които да бори младежката безработица. Най-вероятно чрез ваучери тези пари ще бъдат разпределени между младите хора, така че да се насърчат да започнат работа”, обясни социалният министър Хасан Адемов.


На семинара на властта в Боровец стана ясно още, че има шанс да бъдат спасени над 100 милиона евро от Брюксел. Веднага след приемането на бюджета за догодина, управляващите започват и спешно изготвяне на антимонополно законодателство. И днес премиерът потвърди, че най-трудното тепърва предстои. Но не конкретизира какви драстични реформи се планират за догодина.

 

Темата с бежанците също присъства на семинара на управляващите. Според вътрешния министър Цветлин Йовчев предприетите мерки вече дават положителен резултат и затова няма да се налага да се търсят пари от бюджета за догодина. Мисли се и за подобряване на условията на труд за онези, които работят по охраната на границата.  

 

Предстои и скоростно приемане на новите изборни правила.

 


Повече по темата гледайте във видеото.