Остава въпросът защо общината е позволила такава неизгодна за нея и гражданите сделка

Депутатът от Самоков - Александър Методиев-Сали, е взел три декара урегулирана земя близо до центъра на града след замяна срещу гола селска ливада за паша, научи екипът на предаването „Разследване”. При замяната ливадата на ромския избраник е била оценена на малко над 95 000 лв., пише в заповедта на община Самоков, с която Нова телевизия разполага. За справка цените на ливадите у нас вървят между 300 и 1000 лв. на декар.

 

Заменката е станала през 2007-ма година. Тогава Александър Методиев е общински съветник в Самоков и дава на общината свой частен имот - голата ливада от малко над три декара, която преди две години купил в близкото село Марица. Впоследствие заменя имота за общински парцел в Самоков със същата площ – но с ток, вода и инфраструктура, оценен на 96 432 лв. плюс ДДС.

 

Как така ливада за паша от седма категория, която иначе струва под 1000 лева на декар, в тази сделка е оценена на близо 100 000 лв.? Тази десетократно завишена оценка личи от заповедта за замяна, подписана от бившия кмет на Самоков. За какво й е на община Самоков една такава скъпа ливада и защо иска да се отърве от апетитния градски парцел в полза на тогавашния общински съветник Сали? Потърсихме най-напред самоковския депутат.

 

„Заменката е станала въз основа на оценка от лицензиран оценител. Той си е нает от самата община. Плюс това този имот не е моя собственост вече. Продаден е на 36 000 лв., по-ниска от цената, на която го взех”, обясни ни Александър Методиев-Сали.

 

Той твърди още, че е доплатил към тази стойност на ливадата си от 95 000 и още пари – над 30 000 за ДДС и общински такси. Но защо след замяната е продал градския парцел на загуба - не става ясно. И защо общината е позволила такава неизгодна за нея и гражданите сделка?

 

Репортаж по темата гледайте в Новините на Нова в 13 часа