Максималните температури ще варират между 8 и 13 градуса

След дългия период с необичайно топло време, в края на седмицата се очакват и първите за тази година сериозни снеговалежи.


Утре обаче ще е все още сравнително топло и с повече слънчеви часове. Преди обед слаби дъждове са възможни  в Югозападна България, а през деня повече облаци ще има над южните и севериозточните райони.  Северозападният вятър ще отслабне и в по-голямата част от страната ще е слаб.


Температурите ще останат подобни на днешните. Минималните ще са между 0 и 5 градуса. Максималните ще достигат от 8 до 13 градуса, като малко по-ниски ще са в Североизточна България.


В планините ще има променлива облачност, намаляваща следобед до слънчево време. Слаби валежи, предимно от сняг, са възможни сутринта в Рила и Пирин. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър, а максималната температура на 1500 метра ще бъде около 2, 3 градуса . Зимните ни курортите продължават да поддържат пистите с изкуствен сняг, но това съвсем скоро ще се промени.


За разлика от нашата страна, където снеговалежи все още липсват, през североизточната част на Съединените Щати преминава поредният арктически циклон. Снежната покривка в Ню Йорк достигна 20 сантиметра, а температурите в близкия град Сиракуза паднаха до минус 23 градуса.


Заради силните ветрове обаче, опасността от измръзвания в един от най-гъсто населените райони е доста голяма. Отменените полети до момента са над 3000 , а останалите се изпълняват с големи закъснения. Властите съветват хората да останат по домовете си. През следващите дни снеговалежите ще спрат, но застудяването ще продължи. Утре в Ню Йорк се очаква показанията на термометрите да се понижат до минус 25 градуса.


Арктични въздушни маси са обхванали и Североизточна Европа. Там температурите също са доста ниски. В укранинската столица Киев, където многохилядните протести продължават, температурите през деня трудно превишават минус 10 градуса, а в петък и събота се очакват стойности и до минус 15.  


През следващите дни студеният въздух от тези райони ще се спусне към Балканите и в съчетание със циклон от Средиземноморието ще донесе интензивни снеговалежи в централните части на полуострова.


У нас в петък бързо ще се заоблачи и следобед почти в цялата страна ще започнат превалявания от дъжд, които през нощта срещу събота в северните райони и високите западни полета ще преминават в сняг.


През почивните дни валежите ще продължат. С умерени и силни североизточни ветрове ще навлиза студен въздух и температурите ще се понижат. В неделя дъждът почти навсякъде ще премине в сняг, а в някои райони снежната покривка ще надхвърли 20 сантиметра. В понеделник преваляванията ще спрат и облаците временно ще се разкъсат, но във вторник отново бързо ще се заоблачи.


Пълната прогноза за времето вижте на Sinoptik.bg


Следете на живо пътната обстановка и атмосферните условия само на Kamerite.bg