В проучването се включва и канабисът, който още е в списъка на наркотичните вещества

Около 10% от българите поне веднъж в живота си са употребявали наркотици. Между 500 000 и 570 000 от българските граждани имат поне една употреба с нещо от списъка на наркотичните вещества. Това обяви директорът на Националния фокусен център по наркотици и наркомании Момчил Василев за агенция „Фокус”.


По думите му в проучването се включвал и канабисът, който все още е в списъка на наркотичните вещества, според Единната конвенция на ООН от 1961 година, която е подписана и от България.


Василев посочи, че има разлика в термините зависими от наркотици и проблемно употребяващите наркотици. „Зависимите са хора, които имат диагноза зависимост, тоест те трябва да са минали през лекар и да са получили такава диагноза, тогава ги наричаме зависими. Наблюденията ни показват, че поне половината от хората с проблемна употреба на наркотични вещества никога през живота си не са минавали през лекар, затова използваме термина проблемно употребяващи”, обясни още директорът на Националния фокусен център по наркотици и наркомани.


Според него е редно да се правят проучвания за броя на употребяващите наркотици не през 3-4 години, както се прави в момента, а всяка година.