До инцидента се е стигнало, тъй като работникът не е спазил инструкциите за техниката на безопасност

44-годишен мъж е загинал по време на работа в завода за каучукови изделия за автомобилната промишленост "Теклас" край Кърджали, съобщи БГНЕС.

 

Сигналът за злополуката е подаден в полицията в 9 часа. Линейката е пристигнала 13 минути след подаването му, но медиците само са констатирали смъртта

 

До злополучния инцидент се е стигнало, тъй като работникът не е спазил инструкциите за техниката на безопасност, съобщи представител на фирмата, настоял за анонимност. Той е назначен на работа в началото на януари, след като неотдавна се завърнал от гурбет в Испания. Още първия ден е бил положен на подробен инструктаж за работа в напълно автоматизираните цехове.

 

Тази сутрин малко преди 9 часа роботът, ограден в предпазна мрежеста клетка, спрял да работи. В ограденото пространство никой няма право да влиза и работниците знаят това изискване от правилата, подчерта представителят на фирмата. Според него инструктажът повелява при нужда от ремонт да бъде поискано разрешение от ръководството. Въпреки това обаче работникът влязъл в клетката с намерението да отстрани повредата, но тогава се е задействал сензор и роботът потеглил към него и след секунди го премазал.

 

Инспекцията по труда проверява случая.