Организацията настоя виновните да бъдат подведени под съдебна отговорност

ООН поиска от Ватикана незабавно да отстрани всички духовници, за които се знае или са заподозрени в посегателства над деца.

 

В безпрецедентно критичен доклад световната организация обвинява Римокатолическата църква във възприемане на политика и практика, довели до продължаване на посегателствата и безнаказаност на извършителите.

 

Комитетът на ООН за правата на детето заяви, че Ватиканът трябва да предаде архивите за сексуални посегателства на над 10 хил. деца, така че виновните и онези, които са прикривали престъпленията, да бъдат подведени под съдебна отговорност.

 

Комитетът е дълбоко загрижен, че Ватиканът не е признал размерите на извършените престъпления и не е взел необходимите мерки за защита на насилените деца. От ООН изрази дълбока загриженост от факта, че Църквата не е взела необходимите мерки, за да защити пострадалите деца. Докладът беше посрещнат одобрително от вярващи.

 

Първата реакция на църквата беше, че предстои обстойно преглеждане на доклада на ООН. В съобщението се казва, че Ватиканът е напълно ангажиран със защитата на правата на децата. Критикува се обаче „опита за вмешателство по отношение на хомосексуализма, абортите и контрацептивите”.

 

Повече по темата ще научите от видеото.