Над 10 млрд. от тях ще са за директни плащания, обяви земеделският министър

На 15 млрд. лева възлизат предвидените за българското земеделие евросредства за периода 2014 – 2020 г., обяви ресорният министър Димитър Греков. По думите му от тях 10,4 млрд. лв. са за директни плащания, а 4,6 млрд. лв. ще бъдат отпуснати по Програмата за развитие на селските райони, съобщават от Министерството на земеделието и храните.

 

При откриването на Втората национална среща на земеделските производители в България в курорта Златни пясъци Греков обясни, че за България е важно да има стабилно европейско директно плащане за стопаните, защото то им дава икономическа сигурност. Той подчерта, че земеделието е стратегически отрасъл с ключова роля за стабилността на националната икономика, осигурява важни публични блага, поддържа естествените ресурси и развива селските региони.

 

Постигнахме своя приоритет за завишаване на обвързаната подкрепа, като договорихме 13% обвързано подпомагане, насочено към чувствителни и важни за нас сектори като животновъдство, овощарство и зеленчукопроизводство”, посочи земеделският министър. По думите му това ще позволи подобряването на съотношението между плащанията. Наред с това чрез този вид директни плащания могат да се подпомогнат сектори със специфични проблеми.

 

Греков каза още, че в България ще действа опростено прилагане на директните плащания. Страната ни ще има право да прилага схема, базирана на площ без да въвежда права за плащане до 2020 г. По този начин се спестява необходимостта земеделските производители да се адаптират към нова, по-сложна система и значително се съкращават административните разходи.